Profil

Centimetar od sreće (tvrdi uvez)

Marinko Koščec

Apokaliptična slika svijeta koja počinje u Parizu 1990. a završava nekih tridesetak godina kasnije uokvirena likom Rola koji povezuje četiri glavna lika romana.
23.76 €179.02 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789531209090

Broj stranica: 294

Godina objavljivanja: 2008.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 443 g

Kompleksna struktura, drama ljudskog i društvenog urušavanja, britki i pametni esejistički fragmenti, ritmična i gipka rečenica te užitak u pisanju koji je očit na svakoj stranici obećavaju čitateljski užitak i potvrđuju status jednog od vodećih proznih pisaca u Hrvatskoj.

Centimetar od sreće (tvrdi uvez)

Kroz stampedo slika iz njihovih života roman korača kroz sva opća mjesta naše svakodnevice i bliske nam budućnosti – konzumerizam, zagađenje, ekologiju, trgovinu ljudima, pornografiju, otuđenje, genetsku modifikaciju, glad, ptičju gripu, farmakologiju, korporativnu etiku…

Prizori ljudskog i društvenog propadanja, nevjerojatni obrati u životima njegovih likova – Rola, Kixa, Maše i Taše – njihovi krhki identiteti, skaradni postupci, seksualna i ljudska zastranjenja začinjeni su pripovjedačevim sarkazmom, ali i razumijevanjem.

Početna situacija u kojoj likovi zajedno studiraju, vole se i varaju, tijekom poslijediplomskog studija u inozemstvu, podsjeća na nabrijavanje motora na startu Formule 1, a onda kreće uznemirujući Tour de force u kojem naizmjenično pratimo njihove daljnje živote. S tim da degradacija njihove ljudskosti nije samo uznemirujuća nego je tako virtuozno opisana da je i uzbudljiva. Koščec nas dovodi na rub ponora, i nama se doista vrti u glavi dok ga pratimo na tom putu.

 

Marinko Koščec

Marinko Koščec rođen 1967. u Zagrebu, diplomirao je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirao s radom Poetika Michela Houellebecqa. Naratološka, stilistička i kontekstualna studija opusa. Od siječnja 2000. zaposlen kao asistent, a od ožujka 2006. kao viši asistent na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta. Od 2008. do 2011. bio je i urednik beletristike u izdavačkoj kući SysPrint. Osim znanstvenih i publicističkih radova, te prijevoda s francuskog i engleskog, objavio je romana: Otok pod morem (1999.), Netko drugi (2001.; nagrada Meša Selimović za najbolji roman na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jezičnom prostoru); Wonderland (2003.; nagrada V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman godine); To malo pijeska na dlanu (2005.), Centimetar od sreće (2008.), Četvrti čovjek (2011.) i U potrazi za početkom kruga (2016.)

Moglo bi vas zanimati

×

Centimetar od sreće (tvrdi uvez)

Marinko Koščec

23.76 €179.02 kn
Dodajte u košaricu