-50 %
Profil

Budućnost života

Edward O. Wilson

Vodeći svjetski biolog i prirodnjak, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, poziva na obnovu živog svijeta.
15.79 €
7.90 €
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7.90 €

Barkod: 9789533133171

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 187

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Nada Uglješić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 246 g

Mnogi ovu knjigu smatraju najvažnijim pozivom suvremenom čovječanstvu da shvati kako je očuvanje prirode presudno za spas čovjeka.

Budućnost života

Autor tvrdi da se sve životinje, i one sasvim sitne poput mrava, kao i one krupne poput slonova, u ma kakvom kolektivu bile, uvijek i kao zajednica ponašaju uglavnom onako kako im okoliš to određuje. U tome manji udio ima genetika, a više taj okoliš, a to se odnosi ne samo kada su životinje u pitanju, nego i na ljude. Sociobiologija određuje i njihovo ponašanje, a i njihovu budućnost.

U posljednje doba živi svijet je u opasnosti, u prvom redu zbog utjecaja čovjeka na prirodu, ali i zbog nekih drugih faktora, kao što je, na primjer, globalno zatopljenje. Kako spasiti taj živi svijet, to je pitanje kojim se bavi ova njegova iznimno vrijedna knjiga, koju mnogi smatraju najvažnijim pozivom suvremenom čovječanstvu da shvati kako je očuvanje prirode presudno za spas čovjeka.

Edward O. Wilson, u ovoj vrlo osobno napisanoj knjizi, objavljenoj u vrijeme kada su ekološke rasprave bile na vrhuncu, istražuje sadašnje masovno izumiranje vrsta, što smatra velikim trajnim gubitkom koji ugrožava prirodno bogatstvo našeg planeta.

Autor upozorava da bez bujne i bogate prirode ni čovjek nema šanse da preživi.

Riječ je o knjizi koja mora zanimati svakog zainteresiranog za očuvanje prirode i našeg svijeta. Ona čitatelju otvara sasvim nove perspektive, upoznaje ga s jednim segmentom živog svijeta koji malo tko poznaje, a koji je za opstanak života na Zemlji iznimno važan.

Edward O. Wilson

Edward O. Wilson (1929.) vodeći je američki biolog, znanstvenik, teoretičar, prirodnjak i pisac knjiga biološke i ekološke tematike. Profesor je emeritus biologije na sveučilištu Harvard i predavač na sveučilištu Duke. Dobitnik je niza znanstvenih priznanja, a i njegove su knjige dobile brojne nagrade. Dva puta dobio je Pulitzerovu nagradu za opću publicistiku, a dvije njegove knjige bile su na vrhu liste najprodavanijih knjiga New York Timesa. Najveći je svjetski stručnjak za mrave, a njegova šira specijalnost je proučavanje živog mikrosvijeta, čime se bave malobrojni znanstvenici. Zbog njegova intenzivnog izučavanja međuodnosa raznih živih organizama i svjetova smatraju ga ocem sociobiologije. Riječ je o ogranku biologije koji se bavi proučavanjem društvenog života životinjskih vrsta, ali ne samo naprednih sisavaca, nego i mnogo primitivnijih i jednostavnijih živih bića.

Moglo bi vas zanimati

×

Budućnost života

Edward O. Wilson

15.79 €
7.90 €
Dodajte u košaricu