Profil

Basne o komunizmu

Slavenka Drakulić

Propast komunizma kroz priče šest različitih životinja.
13.14 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789537701635

Broj stranica: 152

Godina objavljivanja: 2009.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 269 g

Duhovita i britka, lepršava i tužna, informativna i poučna knjiga koja će mladima otkriti, a starije podsjetiti, na to kako je izgledao život u komunizmu.

Basne o komunizmu

Nakon golema uspjeha romana “Frida ili o boli”, i više od 20.000 prodanih primjeraka samo u Hrvatskoj, Slavenka Drakulić u ovoj knjizi vraća se jednoj od svojih opsesivnih tema – propasti komunizma – koja ju je učinila svjetski poznatom spisateljicom.

Knjiga se sastoji od šest priča, koje priča šest različitih životinja, i svaka se iz tog neobičnog „životinjskog“ kuta bavi jednom od bivših komunističkih zemalja Istočne Europe. O Istočnoj Njemačkoj priča nam tako krtica koja je promatrala prebjege kako bježe na Zapad kroz podzemne tunele ispod Berlina, dašak poljske drame donosi mačak generala Jaruzelskog koji je bio svjedok njegovih dvojbi prilikom gušenja prvih pobuna, o situaciji u Albaniji izvještava nas gavran koji je prisustvovao samoubojstvu premijera M. Šehua, a u priči o Jugoslaviji glavni je junak, naravno, Titov papagaj Koki.

Knjiga se u prodaji pojavila istog dana, 9. studenoga na 20. godišnjicu pada Berlinskog zida, u čak pet zemalja – Velika Britanija, Švedska, Bugarska, Slovačka i Hrvatska, a ubrzo nakon toga objavljeno je i njemačko, američko i poljsko izdanje.

Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić, novinarka i spisateljica, rođena je u Rijeci 1949. Piše knjige na hrvatskom i engleskom, a neke su prevedene na više od dvadeset jezika (www.slavenkadrakulic.com). U izdanju američke izdavačke kuće Penguin izašlo joj je šest naslova. U publicističkim knjigama uglavnom se bavi svako¬dnevicom u socijalizmu, a poslije 1989. i ratom. Njezina prva publicistička knjiga Smrtni grijesi feminizma (1984.) jedan je od prvih priloga feminizmu u bivšoj Jugoslaviji. Uslijedili su publicistički naslovi Kako smo preživjeli, Oni ne bi ni mrava zgazili, Tijelo njenog tijela i Basne o komunizmu.
U književnim djelima Slavenka Drakulić okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi, propitujući i živote kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Objavila je romane Hologrami straha, Mramorna koža, Kao da me nema, Božanska glad, Frida ili o boli, Optužena, Dora i Minotaur, Mileva Einstein, teorija tuge i knjigu priča Nevidljiva žena i druge priče. Živi na relaciji Hrvatska – Švedska. Objavljuje članke, kolumne i političke komentare u domaćim i stranim novinama i časopisima, među kojima su The Nation, The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, Neue Zürcher Zeitung i Eurozine.
U izdanju Profila objavljeni su njezini Sabrani eseji, Sabrani romani te knjige Basne o komunizmu, Frida ili o boli i Kao da me nema.

Moglo bi vas zanimati

×

Basne o komunizmu

Slavenka Drakulić

13.14 €
Dodajte u košaricu