Profil

Apis

Davis MacKenzie

Biografija pukovnika Dragutina Dimitrijevića, tajnog organizatora Sarajevskog atentata.
19.78 €149.03 kn Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533133331

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 400

Godina objavljivanja: 2014.

Prijevod: Dubravko Grbešič

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 334 g

On je atentatoru Gavrilu Principu dao pištolj kojim su ubijeni austrougarski prestolonasljednik nadvojvoda Franz Ferdinand i njegova supruga.

Apis

Biografija pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, koji je bio šef tajne službe Srbije u godinama prije Prvog svjetskog rata, šef zavjereničke organizacije “Crna ruka” i glavni organizator atentata u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine. On je atentatoru Gavrilu Principu dao pištolj kojim su ubijeni austrougarski prestolonasljednik nadvojvoda Franz Ferdinand i njegova supruga. On je, dakle, čovjek koji je izravno odgovoran za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Dragutin Dimitrijević Apis je imao izuzetno zanimljiv život koji je u knjizi detaljno opisan. Atentat u Sarajevu nije bila ni prva ni zadnja zavjera u kojoj je sudjelovao. Iako je to dobro istraženo povijesno djelo, knjiga se čita kao krimić. Priča je krajnje zanimljiva, kod nas ne osobito poznata, a autorov pristup uravnotežen, povjesničarski.

Autor, američki povjesničar David MacKenzie, istražujući događaje i na temelju dokumenata iz Arhiva Srbije, vrlo dramatično opisuje pojedine epizode. U onom dijelu koji je nama važan i zanimljiv on pokazuje da je atentat bio velikosrpski projekt te u toj knjizi nema ni trunke revolucionarne mitologije stvorene oko Gavrila Principa koju je inaugurirala srbijanska publicistika te posebno Vladimir Dedijer u svojoj knjizi Sarajevo 1914. Princip se u knjizi spominje tek na nekoliko stranica kao sasvim sporedni lik.

Davis MacKenzie

David MacKenzie, profesor povijesti na Sveučilištu Sjeverne Caroline u Greensborou. Autor više knjiga koje se bave istočnoevropskom poviješću, među kojima su The Lion of Tashkent;: The Career of General M. G. Cherniaev (1974.), A History of Russia and the Soviet Union (1987), From Messianism to Collapse: Soviet Foreign Policy 1917-1991 (1994.), Violent Solutions: Revolutions, Nationalism, and Secret Societies in Europe to 1918 (1996.), A History of Russia, the Soviet Union, and Beyond (2001). Napisao je i tri knjige o srpskim političarima, Iliji Garašaninu, Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Jovanu Ristiću, te autobiografiju One Foot in Russia, the Other in Yugoslavia: A Memoir (2003.).

Moglo bi vas zanimati

×

Apis

Davis MacKenzie

19.78 €149.03 kn
Dodajte u košaricu