Profil

Antologija francuske kratke priče

Marinko Koščec

MRMOR U MRAKU
Odabirom autora i priča upravljalo je nastojanje da se se obuhvate francuske osebujnosti u kratkim proznim formama.
29.20 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789531205382

Broj stranica: 315

Godina objavljivanja: 2007.

Vrsta uveza: tvrdi

Visina: 20.5 cm

Širina: 14.5 cm

Težina: 436 g

Zbirka se oslanja uglavnom na nezaobilazna imena, uz pokoju priređivačevu simpatiju među manje poznatima.

Antologija francuske kratke priče

Upravo suprotno svođenju pod zajedničku etiketu, ovaj izbor nastoji prikazati francusku kratku prozu posljednjih desetljeća u što širem spektru šarolikosti kojom se odlikuje; raznolikosti generacijskih interesa, poetika, svjetonazora, žanrova.

Zbirka tako obuhvaća urbano otuđenje, ruralnu pitoresknost i postkolonijalnu egzotiku; introspekciju, erotiku i fantastiku; bračno gloženje i onostrane svjetove; estete, marginalce i čudake; lirske fragmente i naturalističke morbidnosti.

Odabirom autora i priča upravljalo je nastojanje da se se obuhvate francuske osebujnosti u kratkim proznim formama; osim tematske i stilske raspršenosti, čini je i snažna tradicija detektivske priče, sažete inačice istovrsnog romana, te u najnovije vrijeme povlačenje sanjalačkih krajobraza pred surovom stvarnošću.

Premda i dalje u sjeni profitabilnijeg proznog brata, kratka priča u Francuskoj ima svoju publiku, časopise, festivale, radionice, nagrade, a i potpuno joj posvećene pisce. 

Marinko Koščec

Marinko Koščec rođen 1967. u Zagrebu, diplomirao je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je i doktorirao s radom Poetika Michela Houellebecqa. Naratološka, stilistička i kontekstualna studija opusa. Od siječnja 2000. zaposlen kao asistent, a od ožujka 2006. kao viši asistent na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta. Od 2008. do 2011. bio je i urednik beletristike u izdavačkoj kući SysPrint. Osim znanstvenih i publicističkih radova, te prijevoda s francuskog i engleskog, objavio je romana: Otok pod morem (1999.), Netko drugi (2001.; nagrada Meša Selimović za najbolji roman na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jezičnom prostoru); Wonderland (2003.; nagrada V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman godine); To malo pijeska na dlanu (2005.), Centimetar od sreće (2008.), Četvrti čovjek (2011.) i U potrazi za početkom kruga (2016.)

Moglo bi vas zanimati

×

Antologija francuske kratke priče

Marinko Koščec

29.20 €
Dodajte u košaricu