Profil

Agent Storm

Morten Storm, Paul Cruickshank i Tim Lister

Život unutar Al Kaide i CIA-e.
Nevjerojatna i istinita špijunska priča.
23.76 € Rasprodano Za informaciju o dostupnosti javite nam se na webshop@profil.hr

Barkod: 9789533133720

Jezik izvornika: engleski

Broj stranica: 424

Godina objavljivanja: 2015.

Prijevod: Iva Ušćumlić Gretić

Vrsta uveza: meki

Visina: 23 cm

Širina: 15 cm

Težina: 612 g

Riječ je o memoarima Danca koji tvrdi da je bio ključan agent američke, britanske i danske tajne službe dok su one u Jemenu pokušavale locirati najznačajnijeg aktivnog operativca “Al Qaede” pri čemu je ključni lik u cijeloj priči bila jedna Hrvatica.

U strahu od osvete Storm je promijenio identitet i skriva se negdje u zapadnoj Evropi.

Agent Storm

Autor ovih memoara Danac Morten Storm je bivši pripadnik jedne danske biciklističke bande, koji je volio pijančevati, lumpati, nasilno se ponašati, pa je neko vrijeme proveo i u zatvoru. No, prije petnaestak godina – kako sam tvrdi – potpuno se promijenio, zainteresirao za Islam, te ga počeo proučavati. Taj ga je interes odveo u Jemen gdje je išao studirati arapski i Islam. Tamo se počeo kretati u lokalnim vjerskim krugovima, upoznao i neke islamske ekstremiste, pa je preko njih sreo i tajanstvenog Anwara al-Awlakija, za kojeg je ustanovio da je ključan čovjek “Al Qaede”. Awlaki je bio vođa njenog ogranka koji ima sjedište u Jemenu, a koji se zove “AL Qaeda Arapskog poluotoka”. Dok je boravio u Jemenu Storm je štošta saznao o tamošnjim ekstremistima, pa je družeći se s njima mnogo saznao i o njihovim terorističkim planovima i aktivnostima. On im se pridružio u širenju islamističke propagande, čak bio spreman i da sudjeluje u nekim borbenim akcijama.

No, prije pet-šest godina odjednom je – dijelom i zbog terorizma koji su se bavili – počeo potpuno mijenjati mišljenje o islamističkom radikalizmu, te se toliko okrenuo da se odlučio boriti protiv njega. Zato je kontaktirao dansku tajnu službu rekavši da je spreman postati njen dvostruki agent i staviti joj na raspolaganje sva svoja saznanja. To ga je dovelo i do američke i britanske tajne službe, koje su – kako on tvrdi – zaključile da bi ga mogle iskoristiti kako bi ostvarile ono što im je bila najveća želja, da likvidiraju Awlakija. Naime, Awlaki, koji je imao američko državljanstvo, postao je nakon što se Osama Bin Laden sakrio, glavni operativac “Al Qaede” te je iz Jemena počeo kovati planove o terorističkim akcijama protiv Sjedinjenih Država u samim Sjedinjenim Državama. Nekoliko je akcija pokrenuo. Zbog toga su Amerikanci odlučili da ga likvidiraju, ali to u početku nisu mogli jer ga nisu mogli locirati.

Zato im je Storm, barem on tako tvrdi, bio vrlo vrijedan budući da je on poznao Awlakija i mogao doći do njega. Skovan je plan kako da ga se locira. Awlaki je imao dvije žene, ali je želio imati još jednu, pa je poticao Storma da mu je nađe. Zapadni su obavještajci procijenili da bi to mogli iskoristiti da ga lociraju. Dogovorili su se da Storm pokuša naći neku djevojku koja bi bila voljna udati se za Awlakija, pa je on po internetu na siteovima gdje se okupljaju simpatizeri islamskih ekstremista počeo tražiti odgovarajuću osobu. Tamo je stupio u kontakt s djevojkom koja je ne tako davno prešla na Islam, koja se nazivala Aminah. No, to je zapravo bila Irena Horak, danas tridesetpetogodišnja Hrvatica iz Bjelovara, koja je svojedobno radila u jednoj tvrtci u Zagrebu, te se bavila sportom. On se susreo s njom u Beču, objasnio joj Awlakijevu želju da uzme treću ženu, a ona je rekla da je spremna da to bude ona. Storm je tada uspostavio kontakt među njima, te aranžirao da ona ode u Jemen.

Plan je zapadnih agenata bio da u njen kovčeg potajno bez njenog znanja ugrade mali uređaj koji bi emitirao signal, pa bi agenti mogli točno pratiti njeno kretanje, te tako kada se susretne s Awlakijem otkriti njegovu lokaciju. Ona je ništa ne sumnjajući s tim kovčegom otišla u Jemen, no, plan nije uspio jer Awlakijevi čuvari nisu dopustili da ona s tim kovčegom ode na susret s Awlakijem u unutrašnjost Jemena gdje se Awlaki skrivao. Ipak oni su ga nekako locirali pa su ga Amerikanci ubili raketom iz bespilotne letjelice 30. studenog 2011. godine. Irena Horak se – navodno – sada u Jemenu bavi humanitarnim radom, a Storm je sa svim što je radio potkraj prošle godine izašao u javnost. Tada je o njemu dosta pisala svjetska štampa, među ostalima vodeći britanski dnevni listovi, pa Newsweek i slični, a bilo je o njemu članaka i kod nas, i u Jutarnjem i u Večernjem listu. Tada su se doduše pojavile i neke sumnje da li je sve ono što je Storm pričao točno, nije li on štošta i nadodao, ali ga do sada nitko nije temeljitije demantirao, a američka, britanska i danska tajna služba nisu željele ništa komentirati. 

Morten Storm, Paul Cruickshank, Tim Lister

Trenutno nema unesenog sadržaja za autora ovog izdanja.

×