Profil

Alex Schulman

Alex Schulman rođen je 1976. u okrugu Skåne na jugu Švedske, a odrastao u Stockholmu. Izgradio je uspješnu karijeru kao novinar, bloger, televizijski i radijski voditelj, a producirao je i nekoliko kazališnih predstava. Od 2012. godine vodi najpopularniji švedski podcast Alex & Sigge s nekoliko stotina tisuća slušatelja tjedno.

Schulman je svoju prvu knjigu Skynda att älska (Žuri s ljubavlju), posvećenu pokojnom ocu, novinaru i televizijskom producentu Allanu Schulmanu, objavio 2009. Drugu knjigu Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött (Biti s njom), koja govori o njegovoj supruzi, objavljuje 2011. godine. Njegova treća knjiga Glöm mig (Zaboravi me) govori o odnosu s majkom alkoholičarkom, a u Švedskoj je bila knjiga godine 2017.

U studenom 2018. objavljena je njegova četvrta knjiga Bränn alla mina brev (Spali sva moja pisma) koja je dobila jednoglasnu pohvalu čitatelja i kritike. Provela je pet uzastopnih tjedana na prestižnoj ljestvici kritičara u najvećim švedskim dnevnim novinama Dagens Nyheter

Svojom petom knjigom i prvim romanom Braća (Överlevarna), objavljenim 2020. godine, Schulman je debitirao na međunarodnoj sceni. Prava za ovaj roman prodana su u 33 zemlje i objavljena uz velike pohvale kritike diljem svijeta.