Znate li nastaviti niz: 11, 21, 1211, 3112 … ? Zna li netko od vaših učenika?
Da ste imali priliku pohađati vrtić ili školu u kojem se primjenjuje sustav učenja NTC, zasigurno biste znali...
Sustav učenja NTC (Nikola Tesla centar – Odsjek Mense za darovite) usmjeren je razvoju kognitivnih sposobnosti djece. Sustav se temelji na istraživanjima koja upozoravaju na činjenicu da mozak uspostavlja 75 posto svih neuronskih sinapsi do dobi od 7 godina, a od toga 50 posto nastane već do dobi od 5 godina. Taj nam se argument čini dovoljno uvjerljivim da posvetimo veliku pažnju predškolskoj dobi, efektivnosti učenja i korištenju dječjeg pamćenja. Radi li naše formalno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje s tada već samo 25 posto preostalih mogućnosti korištenja potencijala mozgovnog kapaciteta, onda je za nas važno kako se razvija dijete do 7. godine života.

 

Autor sustava učenja NTC, dr. Ranko Rajović, predsjednik je Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa, a sustav se, na različite načine, primjenjuje u 14 europskih zemalja.

Vlasnik licencije sustava učenja NTC za predškolsku primjenu u nas je Hrvatska Mensa. Hrvatska Mensa trudi se vlastitim mogućnostima, uz pomoć stručnjaka u području neurologije, psihologije i pedagogije, poduprijeti kvalitetu predškolske brige za djecu.

„Mensa - NTC sustav učenja“ primjenjuje se zasad u vrtićima i većini škola grada Dubrovnika uz financijsku potporu Grada te u nekoliko vrtića u Rijeci, Velikoj Gorici, Zadru i Zagrebu, uz svesrdni angažman volontera Hrvatske Mense i autora programa.

 

 

Više pogledajte na:

http://ntc.mensa.hr/iz-medija/33-pria-prva

http://ntc.mensa.hr/iz-medija/27-znanje-nam-je-katastrofalno

http://ntc.mensa.hr/iz-medija/22-ponavljanje-nije-majka-znanja